Covenant of Mayors
  Covenant Newsletter June/July 2018  
       
 
"Budućnost kakvu želimo može se stvoriti samo podizanjem svijesti i obvezom na djelovanje"
Razgovor s prvim potpredsjednikom Odbora regija i ambasadorom Sporazuma gradonačelnika Markku Markkula
 
   

Zahvaljujući Vašoj inicijativi nekoliko finskih općina i regija Vaasa nedavno se obvezalo na okvir Europskog sporazuma gradonačelnika do 2030. Koji su bili glavni pokretači lokalnih i regionalnih uprava da se uključe u inicijativu Sporazuma?

U posljednjih nekoliko godina u Finskoj je pokrenuto nekoliko inicijativa kako bi se općine i regije probudile, ohrabrile i podržale u poduzimanju mjera za rješavanje problema klimatskih promjena. Opća svijest građana sada je mnogo viša, a u političkoj raspravi koja se sad vodi glavno je pitanje KAKO? A ne samo „Zašto”.

Gradska vijeća u nekoliko velikih gradova - velikih u finskim omjerima, odnosno svaki od nekoliko stotina stanovnika - izradila su svoje strateške planove za postizanje neutralne razine ugljika do 2035. ili 2040., i to Espoo do 2030. i Helsinki do 2035. Osim njih, nekoliko malih općina predvodi u provedbi aktivnosti u stvarnom životu pa ja sada radim na tome da ih pridobijem na uključivanje u pokret Sporazuma gradonačelnika. Regionalno vijeće najgušće naseljene regije - regija grada Helsinki sa svojih 1,6 milijuna stanovnika - prošlog je prosinca odlučilo neutralnu razinu ugljika postići već do 2035. Cilj Sjeverne Karelije je postati ugljično neutralna već do 2020. Svi oni rade na svojim akcijskim planovima i planovima realizacije.

Čini se da u svim slučajevima ključ leži u snažnoj političkoj obvezi svih glavnih uključenih strana. Industrija želi povećati svoju globalnu kompetitivnost i ugled tako što djeluje aktivno: novim inovativnim akcijama u svom portfelju. Međutim, sve se temelji na javnoj svijesti i angažiranosti – one predstavljaju naše zajedničke napore u spašavanju planeta za buduće generacije.

Europski odbor regija dugoročno podržava Sporazum gradonačelnika u Europi. Više od 30 njenih članova postalo je ambasadorima ove inicijative. Koju ulogu mogu imati u daljnjem oblikovanju i ugrađivanju ove inicijative u klimatske i energetske politike EU-a?

Dozvolite da vam navedem jedan dobar primjer: U srpnju prošle godine na svečanosti prilikom početka estonskog predsjedavanja Europskom unijom, u Tallinu smo održali događanje o novim ekološkim rješenjima. Posebno smo se usredotočili na eko-inovacije. Mi, ambasadori Odbora regija, želimo naglasiti ovakav razvoj na primjerima iz stvarnog života i pokazati koja se rješenja zajednički izrađuju u različitim dijelovima Europe.

I još jedan primjer, ovaj puta na razini predsjedavanja EU-om. U drugoj polovici 2019. Finska će istaknuti digitalne platforme i umjetnu inteligenciju ugrađene u kružno gospodarstvo, čiste tehnologije i sve četiri dimenzije održivog razvoja: ekonomsku, ekološku, socijalnu i kulturnu. Temeljem njih, gradovi i gradovima pokretane regije pokretači su suradnje kojom se postiže ogroman napredak. Ono što ja smatram ključnim je napredak u provedbi najnovijeg razvoja plana SET-a (strateških energetskih tehnologija). Moj grad – Espoo, u kojem predsjedavam Gradskom upravom - izvrstan je predvodnik toga. Prije dvije godine, na osnovi studije provedene na jednom nizozemskom sveučilištu, Espoo je dobio nagradu za najodrživiji grad u Europi.

Sa svojim suradnicima nastavljamo obvezu održivosti. Angažiranost industrije savršeno odgovara akcijskom planu industrije i dokaz je ključne važnosti otvorene suradnje na inovacijama. Fortum – najveća energetska kompanija u Skandinaviji - ima svoje sjedište u Espoou. Kompanija je zajedno s gradom izazvala i ostala poduzeća na otvorenu suradnju na inovacijama kako bi ostvarili ciljeve ugljične neutralnosti.

Pred EU-om još je dug put ka ostvarivanju obvezna prema Pariškom sporazumu. Čime zajednica Europskog sporazuma može podržati EU u popunjavanju praznina?

Moramo djelovati na svim mogućim razinama. Plan EU-a o realizaciji niskougljičnog gospodarstva do 2050. trenutno je u fazi izrade, a Europsko vijeće pozvalo je Komisiju na njegovo predstavljanje u prvom tromjesečju 2019. Očekuje se da bi novi cilj smanjenja emisije mogao biti 95% ili čak 100%. No, želim naglasiti da će to predstavljati vrlo malu pomoć.

Nije bilo dovoljno akcija kojima bi se zaustavio negativan trend klimatskih promjena. Došlo je vrijeme da EU uskoči i financira predstavljanje nove uloge gradova u ubrzavanju ove provedbe. Moja je preporuka da zajednica Sporazuma odabere primjerice deset početnih gradova ili regija koji su odredili i započeli provoditi ambiciozne akcije sa svojim industrijama i sveučilištima - usmjeravajući se prvenstveno na prednosti koje suradnja na lokalnoj razini i uključivanje stanovništva mogu donijeti.

Jedan od ključnih elemenata trebao bi biti jasan i čist: kako se koristi novo znanje i što smo do sada zaključili? Budućnost kakvu želimo može se stvoriti samo podizanjem svijesti i obvezom na djelovanje.

Trenutno se u cijeloj Europi raspravlja o idućem proračunu EU-a za razdoblje 2021.-2027.. Kako financiranje iz EU-a može pomoći u tranziciji potpisnika Sporazuma prema potpuno održivim, dinamičnim i otpornim područjima?

Mi u Odboru regija istaknuli smo potrebu za razmatranjem klimatskih pitanja i pitanja održivosti kao međusektorskim trendovima u svim programima financijama iz EU-a. Minimalni ciljevi za dodjelu sredstava trebali bi se dogovoriti u razgovoru triju strana uz sudjelovanje MMF-a u kojima bi se jasno istaknula stroga obveza svih država članica i time gradovi i gradovima pokretane regije uvjerili da postoji ogroman portfelj potencijalnih aktivnosti koje trema provesti u industriji, na sveučilištima, nevladinim organizacijama i ostalima.

Odbor regija naglašava, a ja se s time u potpunosti slažem, da je Europi potrebno opsežno, obnovljeno kohezijsko financiranje svih regija. Kriteriji za takvo financiranje trebali bi regije potaknuti na osnivanje strogih lokalnih javno privatnih, narodnih saveza i europskih partnerstava u kojima bi se najnovije znanje i dobra praska primijenili u učinkovite inovativne i svrhe u cijeloj Europi, s ekonomskim ciljevima transformacije prema održivom – a ne bilo kakvom razvoju.

Financiranje iz kohezijskih fondova EU-a može i trebalo bi biti katalizator gradovima i gradovima pokretanim regijama da postanu inovativniji u kreiranju sinergije između različitih instrumenata financiranja. U rješavanju pitanja velikih društvenih promjena gospodarstvo koje koristi digitalizirane platforme integrirano s poduzetničkim načinom razmišljanja bit će glavni pokretači eksperimentiranja, upravljanja, brze izrade prototipova i povećanja broja novih rješenja.

Pratite Markku Markkula na Twitter i provjerite njegovu web stranicu

 
     
    >> Covenant Monthly Newsletter June/July 2018 <<
(0 visits )
 
     
Find us on:
Twitter Facebook
Covenant of Mayors
  The sole responsibility for the content of this newsletter lies with the Covenant of Mayors Office. It does not necessary reflect the opinion of the European Union. The European Commission is not responsible for any use that may be made of the information contained therein. The Covenant of Mayors was set up with financial support of the European Commission and consists of five associations of European local authorities: Energy Cities, Climate Alliance, Eurocities, CEMR, Fedarene, and ICLEI Europe.

Subscribe / Unsubscribe to this newsletter.
European Union  
 
Covenant of Mayors